Jaké množství je v normě?
Denní příjem cukrů by měl být 50-60g. Sacharidy se přirozeně vyskytují ve stravě, především v ovoci, kde by jeho denní příjem neměl být vyšší než 300g, což odpovídá přibližně 2-3 porcím ovoce. Je potřeba si dát velký pozor také na přidané cukry, které se vyskytují ve všech slazených nápojích, müssli tyčinkách, proteinových tyčinkách, pečivu, slaných potravinách či mléčných výrobcích. Mezi nejčastější synonyma ke glukózo-fruktózovému sirupu patří invertní cukr, isoglukóza, kukuřičný sirup, glukóza/ fruktóza. Po vyplavení inzulínu do krve dochází k uvolňování hormonu leptinu, což je hormon sytosti, který je zodpovědný za předání informace mozku o nasycení. Jelikož fruktóza není závislá na inzulínu, po její konzumaci nedochází k dostatečnému vyplavení leptinu, tělo nemá pocit nasycení, a tak následný nadměrný příjem potravy vede k nadváze a obezitě.